Siirry pääsisältöön
Käsillä-logo.
Käsillä-logo.

Pe­rin­ne­kä­si­työt

Tutustu perinnekäsityön moninaisiin materiaaleihin ja työvälineisiin. Opi lisää mm. harjakuiduista ja rottingista.

Tällä sivulla

Rottinki raaka-aineena

Sana rottinki tulee englannin kielen sanasta rattan. Se lienee siirtymä alkuperäiskielen sanasta rotan, jonka kerrotaan tarkoittavan samaa kuin kävelevä keppi.

Rottinki on palmukasvi ja kuuluu calamus-heimoon. Tämä palmuheimo on hyvin laaja ja kasvaa yleisesti tropiikissa eli päiväntasaajan molemmin puolin sijaitsevalla ilmastovyöhykkeellä. Kasvualueelle tyypillistä ovat runsaat ympärivuotiset sateet sekä korkea lämpötila. Tunnetuimmat kasvualueet ovat Indokiina, Afrikka, Kiina, ja Australia. Meillä käytetty rottinki tulee Indonesiasta, joka tuottaa 80-90% koko maailman rottingista.

Indonesian hallitus valvoo huonekalurottingin vientiä tarkasti. Vientiä rajoittamalla, mm. pitämällä rottingin vientivero korkeana sekä pyrkimyksellä jalostaa rottinkiraaka-aine valmiiksi tuotteiksi omassa maassa, on tarkoituksena kohentaa Indonesian valtion kansantaloutta.

Rottingin sadonkorjuu ja jalostaminen

Sadonkorjuu on hankalaa rottingin piikikkään ulkokuoren ja vaikeiden ympäristöolosuhteiden vuoksi (tiheä kasvusto, kuuma ja kostea ilma, käärmeet ym. eläimet). Jalostaminen elävästä kasvista valmiiksi punontamateriaaliksi kestää useita kuukausia. Pääosa työstä tehdään edelleenkin käsin.

Viidakossa rottinki katkaistaan vesurilla 4-9 metrin pätkiksi. Solmukohdissa olevat lehdet hakataan pois. Myöhemmin oksakohdat vielä tasataan käsityönä puukontapaisella terällä. Korjuun jälkeen rottingit keitetään öljyssä, jolloin rottingin piikikäs vihreä kuori irtoaa ja rungon väri paranee.

Öljykäsittelyn jälkeen rottingit pestään vedellä ja kuivataan auringossa. Pesun tarkoituksena on poistaa öljykeiton jäljiltä runkoon jäänyt öljy. Jokainen rottinki pestään erikseen käsityönä hupatallan ja hiekan avulla. Pesu- ja kuivausvaiheita toistetaan 2-3 kuukauden ajan.

Pesu- ja kuivausvaiheiden jälkeen rottingit lajitellaan, rungoista tasoitetaan solmukohdat sekä suoritetaan rikkikäsittely. Rikkikäsittelyn tarkoituksena on vaalentaa rottingin väriä ja torjua tuhohyönteisiä. Lopuksi rottinki niputetaan.

Huonekalurottinki eli tohiti rattan

Paksu huonekalurottinki eli tohiti kasvatetaan siemenestä. Se kasvaa pitkään, kymmenen metriä pitkäksi rungoksi jopa sata vuotta. Tohiti on kasvutavaltaan suorarunkoinen, se tukeutuu ympäröivään kasvustoon. Runko on latvasta tyviosaa paksumpaa. Rungon kuori on piikikäs, solmun kohdalla on kummallakin puolella kaksi lehtimäistä oksaa. Siemenet kehittyvät kasvin latvustoon muodostuneessa lehvästössä. Huonekalurottinki ei ole varsinaisesti viljelykasvi, mutta sen kasvamista voidaan edistää viljelytoimin. Huonekalurottinki saadaan Sulawesi-saarelta ja sen ympärillä olevilta pienemmiltä saarilta.

Huonekalurottinki saadaan taipuisaksi lämmittämällä sitä kaasuliekillä tai erityisessä uunissa. Lämmin rottinki taivutetaan muottiin ja annetaan jäähtyä, jotta muoto säilyisi. Huonekalurottingin paksuimmista laaduista (halkaisijaltaan 24-36mm) valmistetaan suurta lujuutta vaativat huonekalujen rungon osat, ohuemmista laaduista (10-24mm) tavanomaiselle tai pienelle rasitukselle joutuvat osat.

Piiskarottinki eli Lunti rattan

Piiskarottinki on ohuempaa ja pehmeämpää kuin huonekalurottinki. Se on nopeakasvuinen, kasvuaika n. 5-7 vuotta, jolloin pituutta voi olla jopa 200m. Vahvuusero tyven ja latvan välillä on vähäinen. Vanhasta juurakosta kasvaa sadonkorjuun jälkeen uusia versoja, jotka kasvavat köynnöskasvin tavoin sekä vaaka- että pystysuunnassa toisiin kasviin tukeutuen. Piiskarottinki on peräisin Kalimantano-saarelta (ent. Borneo) ja myös Jaava ja sen lähisaaret ovat merkittäviä piiskarottingin kasvupaikkoja.

Piiskarottinkia jalostetaan koneellisesti kennoteräkoneilla pinta- ja wienernauhoiksi sekä ydinrottingiksi. Yhdestä paksusta piiskarottingista saadaan useita pinta- tai wienernauhoja sekä useita halkaisijaltaan 1,5-5mm paksuisia ydinrottinkeja. Sellaisenaan piiskarottinkia käytetään huonekalujen piiskoitukseen ja vuolukkeiden tekoon, mattopiiskojen valmistukseen, isojen korien loimina (varsinkin vahvistavana lisäloimena) sekä sankojen raaka-aineena. Piiskarottinki notkistetaan vedessä liottamalla.

Kuorittu rottinki eli ydinrottinki eli Peddig rattan

Ydinrottinki valmistetaan pintaviallisen piiskarottingin huokoisesta sisäosasta kennoteräkoneen avulla. Paksusta rottingista saatu ydinrottinki on taipuisinta ja helpointa työstää, ohuesta kasvinosasta saadaan kenties vain yksi ydinrottinki, jolloin se tuntuu punottaessa kovalta, mutta oikein käsiteltynä kestää hyvin. Suomeen ydinrottinki tulee tätä nykyä Hollannin kautta, mutta on alkuperältään indonesialaista.

Suomeen tuodaan luonnonväristä sekä ruskeaksi värjättyä sekä valkaistua ydinrottinkia. Rottingin valkaisu on suoritettu rikkidioksidilla. Muuttaessaan väriä rottinki menettää samalla huomattavasti jäykkyysominaisuuksiaan. Tällainen rottinki sopii notkeutensa puolesta vain kuteeksi. Luonnonvärinen ydinrottinki on sen sijaan ryhdikästä ja sitä käytetään sekä kude- että loimirottinkina. Ydinrottinkia käytetään tavallisimmin erilaisten korien valmistukseen.

Työkuntoon rottinki saadaan kastelemalla se puhtaassa, viileässä vedessä. Lämmin vesi haurastuttaa ja tummentaa rottinkia, samoin liian pitkä liotusaika. Liotusajan pituus vaihtelee rottingin paksuuden ja jäykkyyden mukaan, liottamisen aikana kannattaa kokeilla rottingin notkeutta. Levynkiinnitystä ja reunapäätöstä tehtäessä loimien täytyy antaa kastua todella hyvin, jotta vältytään rumentavilta murtumilta.

Seuraavassa suuntaa antavia liotusaikoja ydinrottingeille:

  • 1,5 ja 2mm:n rottinki 1-2 minuuttia, joskus vedessä käyttäminen riittää.
  • 2,5mm:n rottinki noin 5 minuuttia
  • 3mm:n rottinki noin 10 minuuttia
  • 4mm:n rottinki 15-20 minuuttia
  • 5mm:n rottingit noin 30 minuuttia

Älä laita vaaleiden rottinkien sekaan liotusastiaan värillisiä rottinkeja. Veteen liukeneva irtoväri saattaa sävyttää vaalean rottingin likaisen väriseksi.

Rottingit varastoidaan hyvin tuulettuvaan, pimeään ja viileään paikkaan. Kylmyys ei rottinkia haittaa, sen sijaan liika kuumuus haurastuttaa ja auringonvalo tummentaa sen pinnan. Jos erillistä varastotilaa esim. kylmää vinttiä, autotallia, ulkovarastoa, katosta tms. ei ole käytettävissä ja rottingit joudutaan säilyttämään esim. asuinhuoneessa, rottinki kannattaa suojata muovilla kosteuden haihtumisen hidastamiseksi. Märkää rottinkia ei kuitenkaan saa homehtumisvaaran vuoksi sulkea muovin sisään.

Pintanauha ja wienernauha

Piiskarottingin kiiltävästä pintakerroksesta leikattua nauhaa kutsutaan pintanauhaksi (leveys 5-6mm) tai wienernauhaksi (leveys 2-3mm). Pintanauhaa käytetään huonekalujen sidonnoissa ja pienkoritöissä esim. sankojen päällystämisessä. Wienernauhaa käytetään pienten sidosten ja pantojen tekoon sekä wienertuolien istuin- ja selkänojien punomiseen. Valmista wienerpunosta myydään myös 60cm leveänä ns. wienerkankaana, joka on valmistettu osaksi koneellisesti.


Rottinkituotteet

Rottingin hyödyt

  • Rottinki on materiaalina kestävä, kevyt ja helppohoitoinen.
  • Erilaiset mallit sopivat myös erinomaisesti keskenään yhteen, joten ajan mittaan kalustoa voi helposti täydentää.
  • Rottinki patinoituu eli tummuu ajan myötä kauniisti.
  • Käsintehdyt rottinkituotteet ovat erittäin kestäviä.
  • Käsintehdyt kotimaiset kalusteet ovat sävyltään aina vaaleita.

Huolto

Rottinkihuonekalu patinoituu ajan ja valon myötä kauniisti. Toisaalta liian kuumissa ja kuivissa huoneistoissa huoneilma haihduttaa rottingista peruskosteuden haurastuttaen sitä. Pinta- eli sidontanauhat voivat kuivua ja hapertua. Mökeillä ilmavissa, viileissäkin olosuhteissa rottinkihuonekalu pitää pintansa ja pysyy ehjänä ja kauniina vuosikymmeniä.

Rottinkihuonekalusta voidaan pyyhkiä pölyt kostutetulla rievulla normaalin siivouksen yhteydessä. Tämä myös auttaa pitämään pintanauhat kauemmin ehjänä. Pölyyntynyt huonekalu voidaan suihkuttaa ja kuivata heti suihkuttelun jälkeen. Sitä voidaan jopa pyyhkiä pesuaineella.

Rottinkihuonekalua ei suositella maalattavaksi. Rottinki on luonnonmateriaali, joka tavallaan elää ja koska sen kuoripinta on kova ja kiiltävä, se hylkii maalipintaa. Rottinkihuonekalut suojataan vesiliukoisella himmeällä lakalla. Lakka suojaa ja tavallaan liimaa pintanauhat kiinteämmin runko-osaan. Jotkut ovat lakanneet rottinkihuonekalut sävytetyllä lakalla ja saaneet melko hyviä tuloksia. Vaikeata on tietää ajan saatossa, miten värilakka säilyy siistinä huonekalun pinnassa. Väritön lakka on suotuisampi tässä suhteessa, hilseilyä ei niin helposti erota.

Rottinki pitää erityisesti ilmavasta ja viileästä paikasta, pakkanenkaan ei sitä vahingoita. Toisaalta myös kosteus auttaa ominaisuuksia. Näin se on parhaimmillaan terasseilla, lasitetuilla parvekkeilla, mökeillä, saunatiloissa, kylpylöissä ym. Suoranaista vesisadetta se inhoaa, sillä näin tuote voi homehtua ja tulla ikävän pilkulliseksi ja harmaaksi. Tällaista pintaa ei enää valitettavasti saa alkuperäiseksi. Niin ikään rottinkituoli ei voi seisoa vedessä, sillä jalat imevät vettä ja kosteus pääsee runko-osaan ja homehduttaa koko tuotteen. Auringon valo tummentaa rottinkia samoin kuin puutakin.

Korjaus

Rottinkituotetta voi kevyesti korjata itsekin, jos rottinkipintanauhaa on saatavilla. Uudet punokset jatkavat käyttöikää hyvinkin kauan.

Jos paksu runko-osa on vuosien saatossa vääntynyt tai rikkoutunut, ei tuotetta kannata enää korjata. Vahvemmat piiskarottingit (loimitukset) ja ohuet pintanauhat voidaan korjauttaa ammattitaitoisilla punojilla, joita ovat ennen kaikkea näkövammaistuotteiden valmistajat.

Hinta määräytyy tuotekohtaisesti, pintanauhojen korjaukset ovat edullisia. Jos tuote joudutaan purkamaan piiskavaurion ym. vuoksi, tulee hinta nousemaan.


Harjakuidut

Kasvikuidut

Kasvikuidut ovat ympäristöystävällisiä, antistaattisia, kestäviä ja sitkeitä kuituja, jotka sietävät hyvin kylmää ja kuumaa, kemikaaleja sekä liuottimia.

Valkokuitu

  • peräisin Pohjois-Meksikon kuivilta ja epätasaisilta ylätasangoilta
  • valmistetaan okaisesta kaktusmaisesta Agave-heimoon kuuluvasta palmusta, jonka muhkeiden lehtien lehtisuonet jalostetaan kuiduiksi
  • väriltään vaalean keltainen
  • hyviä ominaisuuksia ovat hyvä vedenkesto, suuri joustavuus ja palautumiskyky. Lisäksi ihmisen iho sietää valkokuidusta valmistettuja harjoja ilman sivuvaikutuksia ja allergiaoireita.
  • Käyttö: levankiharjat, kuurausharjat, paneliharjat, wc-harjat, astiaharjat, tervaharjat, saunaharjat, uuniharjat, teollisuuden kiillotus- ja laikkaharjat

Riisinjuuri

  • peräisin Keski-Amerikasta, parhaimmat laadut tulevat Meksikosta
  • valmistetaan tätä tarkoitusta varten viljellyn epicampes marcoura –kasvin juuresta
  • kauniin keltainen väri on seurausta rikkikäsittelystä, jonka tarkoituksena on myös suojata kuitua tuholaisilta
  • Käyttö: kuurausharjat, paneliharjat, levankiharjat, patapesimet, eläinten harjaamiseen käytetyt harjat
  • Valmistaminen käyttökuntoon: Aines leikataan määrämittaiseksi ja liotetaan vähintään ½h kylmässä vedessä, kosteuden annetaan tasoittua muovin sisällä muutaman tunnin ajan tai esim. yön yli. Kerralla kastellaan vain yhden päivän sidontatarpeet. Sidonnan päätyttyä kosteaa kuitua ei saa jättää sidelmänottokoneeseen. Koneen annetaan kuivua ja se öljytään huolellisesti.
  • Riisinjuuriharjaa ja patapesintä olisi hyvä myös liottaa vähän aikaa pesuvedessä ennen harjaamisen aloittamista, jotta harjan/pesimen kuidut eivät katkeilisi.

Kookoskuitu

  • peräisin Intiasta ja Sri Lankasta
  • jalostetaan kookospalmun lehdistä
  • edullinen ja kevyt kuitu, säilyttää jäykkyytensä ja kimmoisuutensa myös märkänä
  • käytetään sellaisenaan tai sekoitettuna esim. jouhien joukkoon pehmeissä lakaisuharjoissa
  • väriltään keskiruskeaa
  • Käyttö: uuniharjat, saunaharjat, astiaharjat, wc-harjat, ym. teollisuuden ja kotitalouksien harjat

Bassina

  • peräisin Etelä- ja Itä-Intiasta
  • jalostetaan Palmyra-palmun lehtikuiduista
  • sitkeä, hyvin kulutusta kestävä ruskea kuitu
  • Käyttö: katuharjat, kuurausharjat, paneliharjat, levankiharjat, pikkuluudat, mattoharjat, patapesimet, ym. ulkoalueiden sekä kivi- ja betonilaattojen luudat ja harjat
  • Valmistaminen käyttökuntoon: liotettava n. 2h kylmässä vedessä ennen sidontaa (kosteuden voi antaa tasoittua muovin sisällä jonkin aikaa). Sidonnan päätyttyä kosteaa kuitua ei pidä jättää sidelmänottokoneeseen. Sidelmänottokone muistettava kuivata ja huoltaa/öljytä säännöllisesti.

Unionkuitu

  • Valkokuidun 50 % ja bassinan 50 % sekoitus, väriltään keskiruskeaa.
  • ennen sitomista bassinan notkistamiseksi liotettava kylmässä vedessä noin kaksi tuntia
  • Käyttö: kuurausharjat, paneliharjat, levankiharjat, muut karkeiden pintojen pesuun käytettävät harjat

Piassava

  • jalostetaan Sherbro-piassavapuun kovista runkosuonista liottamalla rungosta pehmeät osat pois kovien osien jäädessä jäljelle.
  • paras piassavalaatu on koneella sileäksi käsitelty ja öljytty kuitu
  • väriltään ruskeaa
  • Suomeen piassava tulee Sierra Leonesta
  • Käyttö: kadunlakaisu- ja ulkoalueiden puhdistusharjat sekä luudat, viljaaittojen harjat, rautateiden vaihdeluudat, vaativissa rakennusteollisuuden tarpeissa

Arengakuitu

  • jalostetaan Arenga Pinnata-palmun (Sugar Palm) lehtisuonista. Palmun kasvupaikka ulottuu itäisestä Etelä-Aasiasta aina Irian Jaylle ItäIndonesiaan saakka.
  • Arengakuitu on väriltään ruskeaa/mustaa, kuidun halkaisija on noin 0,50mm. Kuitu on erittäin jäykkää ja kestävää. Se kestää hyvin merivettä.
  • Arenga kestää kuumuutta 150 asteeseen saakka. Syttymispiste on noin 200 astetta.
  • Käyttö: harjat ja luudat joita käytetään lattioihin, katuihin, taloustarkoituksin, laivan kansiharjat, uuniharjat

Riisinolki

  • Oljen varsikuitua, riisinolki on kauniinkeltainen, kimmoisa ja kestävä luonnonkuitu.
  • Suomeen riisinolki tulee Italiasta
  • Käyttö: katu- ja porrasluudat, viskat

Eläinkuidut

Hevosenjouhi

  • hevosesta käytetään voimakkaat häntäjouhet ja vähän pehmeämmät harjajouhet. Erityisesti elävältä hevoselta häntää ja harjaa lyhennettäessä kerätty ns. tasausjouhi on parasta saatavissa olevaa harjojen kuituainetta
  • käytetään suurta kestävyyttä, kimmoisuutta, sopivaa notkeutta ja antistaattisuutta vaativissa kohteissa
  • väreinä ruskeanharmaa(rhevj) ja musta(mhevj), tulee Kiinasta.
  • Käyttö: saunaharjat, sisäsiivousharjat, autoharjat, paperikoneiden rummut, hiomakoneiden harjat, öljyämisharjat, yms. koneiden harjamaiset elementit

Jouhisekoitus 801

  • sisältää 70 % vaaleaa lehmänhäntäjouhta sekä 30 % nailonia
  • väriltään vaalea keltainen
  • pituus 85mm
  • Käyttö: saunaharjat

Jouhisekoitus N:o 22 ja 33

  • sekoituksiin käytetään hevosenjouhta pehmeämpää lehmänjouhta.
  • käyttöominaisuuksien parantamiseksi pehmeään jouheen sekoitetaan jotakin jäykempää kuitua, tässä tapauksessa pegalon-kuitua (pegalon on polyester/nylon sekoitus)
  • Käyttö: vino- ja suoravartiset tomuharjat, pöytäharjat, huonekaluharjat tms. sisäalueiden siivous- ja lakaisuharjat
Sekoitus n:o 22 vaalea
  • 40% vaalea lehmän jouhi
  • 60% pegalon-kuitu 0,25mm x 150mm
Sekoitus n:o 22 musta
  • 40% luonnonmustaa lehmän jouhta
  • 60% pegalon-kuitu 0,25mm x 150mm
Sekoitus n:o 33 harmaa
  • 40% ensiluokkaista harmaata lehmänjouhta
  • 60% pegalon-kuitu 0,25mm x 150mm

Teollisuusjouhisekoitus

  • 50% harmaa lehmänjouhi
  • 25% valkokuitu
  • 25% bassina
  • nipun mitta 150 mm
  • väriltään keskiruskeaa
  • Käyttö: teollisuusharjat ym. karkeiden pintojen lakaisuharjat

Keinokuidut

Perlon (p)

  • polyamidia eli nailonia
  • hyvä lämmönkestokyky, kestää myös kylmää
  • väriltään valkoinen
  • kimmoisa ja taipuisa, hyvin kulutusta kestävä.
  • kestää heikkojen happojen, bensiinin, asetonin ja alkalien vaikutusta
  • saatavana suoraa 60cm pitkää kuitua seuraavin vahvuuksin: 0,30mm, 0,40mm ja 0,50mm.
  • Käyttö: huonekaluharjojen selkäosat, astiaharjat, wc-harjat, patteriharjat, kynsiharjat, ulkoalueiden puhdistuskoneiden harjat, siivouskoneiden harjat

Polypropyleeni (pp)

  • Saatavana suorana kuituna valkoista, mustaa ja punaista sekä hieman kihartavana punaista, punaruskeaa ja vaaleankeltaista. Tulee Italiasta.
  • ei kestä jatkuvaa käyttöä yli 75 lämpöasteessa
  • kimmoisa ja taipuisa, hyvin kulutusta kestävä kuitu
  • kestää erittäin hyvin heikkoja happoja, alkaaleja ja alkoholia
  • kestää kohtalaisesti bensiiniä ja asetonia ym. liuottimia
Valkoinen
  • pp valk 1,8mm suora, 1200mm (keinopiassava)
  • pp valk 2,2 suora, 1200 mm (keinopiassava)
  • käytetään luudissa, esim. talli- ja navettaluudissa
Musta
  • pp musta 0,5mm suora,
  • käytetään pyöreään WC-harjaan, golfharjoihin, monitoimiharjaan (soveltuu mm. pöytäharjaksi, lasten ratasharjaksi, rollaattorin pyörien puhdistukseen, kenkiin)
Punainen
  • pp pun 0,5mm suora, talousharjat
  • pp pun 0,55mm kihara, pituus 600mm, juuresharjat, kuurausharjat, pesuharjat, pikkuharjat
  • pp pun 0,3mm suora, pituus 600mm, astiaharjat
Punaruskea
  • pp punarusk 0,9mm kihara, pituus 225mm (keinobassina)
  • käytetään katuharjoissa
Vaaleankeltainen
  • pp vkelt 0,55 kihara (keinoriisinjuuri), pituus 1200mm
  • käytetään juuresharjoissa, kuurausharjoissa, pikkuharjoissa, pesuharjoissa

Työvälineet ja -ohjeet

Innostu ja inspiroidu näillä ohjeilla!